Beijing-turist.se

Kinesiska muren norr om Beijing. © www.freeimages.co.uk

Fakta om Peking!


Pekings befolkning

Peking är Kinas huvudstad och har cirka 20 miljoner invånare. Av dessa är 12,5 miljoner permanent bosatta, medan 7,3 miljoner är migrantarbetare som har vistats i Beijing i mer än sex månader. De som varit här kortare tid räknas inte med i folkbokföringen.

Klimat

Klimatet är torrt och nederbörsfattigt under större delen av året. Den mesta nederbörden kommer under sommaren då det också är varmt, ofta över 30 grader under perioden juni-augusti. September-oktober är bästa tiden att besöka Peking. Då är det lagom varmt och inte så mycket nederbörd. Även under perioden april-maj är temperaturen behaglig. Under våren kan det dock förekomma sandstormar. Under perioden december-februari ligger temperaturen runt nollstrecket, men det snöar sällan. För detaljerad information om klimatet i Beijing se www.weather2travel.com

Tidszon

Peking ligger sju timmar före Central European Time (CET-7). När vi har sommartid blir det endast sex timmars tidsskillnad, eftersom man inte har sommartid i Kina. Peking-tid gäller i hela Kina. Det kan vara bra att tänka på om man vill ringa hem. Man slår 0046 för att ringa till Sverige. Om du vill att någon ska kunna ringa till ditt hotell i Kina, så är Kinas landprefix 86 följt av 10 för Beijing.

Kinesiska högtider

Det kinesiska nyåret, eller vårfestivalen, är den största högtiden på året. Nyårsafton infaller vid andra nymånen efter vintersolståndet, vilket innebär någon gång under perioden 21 januari - 19 februari. På nyårsafton samlas familjen för att äta middag tillsammans och på nyårsdagen besöker man äldre släktingar. Festligheterna pågår i två veckor. Man bör undvika att resa omkring under denna tid eftersom alla migrantarbetare vill åka hem och hälsa på sina familjer och alla transportmedel är fyllda till bristningsgränsen.

Den näst viktigaste högtiden, efter nyårsfirandet, är månfestivalen. Den infaller den 15:e dagen i den 8:e månaden enligt den kinesiska kalendern, vilket brukar innebära någon gång i slutet på september. Man firar genom att äta middag tillsammans med familjen. Man äter också en traditionell månkaka, som är ett sött litet kompakt bakverk.

Nationaldagsfirandet den 1 oktober till minne av grundandet av Folkrepubliken Kina 1949. Besök gärna Tiananmen-torget. Vid den här tiden på året brukar torget vara smyckat med de mest storslagna blomsterarrangemang. Undvik att göra några rundturer på nationaldagen då det är fruktansvärt mycket trafik denna dag.

Qianmen

Qianmenporten. © www.freeimages.co.uk
Kinesiska språket

Pekingborna pratar Mandarin. Man ska inte förvänta sig att någon förstår engelska. Engelsktalande personer finner man på de större hotellen och i affärer som frekventeras av turister. Inför olympiska spelen 2008 drog man igång en stor kampanj för att alla som kör taxi skulle lära sig engelska. Men det är lite si och så med kunskaperna, så det är bäst att ha med sig adressen skriven på kinesiska (hotell-personalen kan hjälpa till med det).

Pekings historia

Under De Stridande Staternas Tid 403-221 f.Kr. växte staden Ji fram. Det var föregångaren till Peking, eller Beijing som vi säger i Kina. Sedan dess har Beijing periodvis varit huvudstad i olika riken och under olika namn. År 1215 stormades staden av mongolerna. Kublai kahn lät återuppbygga staden, som blev huvudstad i mongolriket. 1368 flyttade den nya Ming-dynastin huvudstaden till Nanjing i södra Kina. Men 1420 blev Beijing åter huvudstad och då under sitt nuvarande namn. Beijing betyder den norra huvudstaden. Qianmen-porten på bilden ovan är från den tiden och är en av de portar som fanns i muren som tidigare omgav staden.

Övriga fakta om Kina

Några övriga fakta som kan vara bra att känna till: