Beijings hutonger

Hutong i Beijing

En smal hutong. © Can Stock Photo Inc. / dasar

Hutonger kallas de smala gränder som var typiska i kejsarstaden innanför murarna. Numer finns inte mycket kvar av stadsmuren, men tunnelbanelinje 2 följer i stort sett den tidigare muren runt staden.

Den gamla bebyggelsen utgjordes av så kallade Beijing-fyrkanter, siheyuan på kinesiska, en fyrkantig kringbyggd gård. När man passerat den yttre porten måste man passera genom en mindre yttre gård för att komma till innergården. En mur skiljer gårdarna åt.

Röd port i hutong

En traditionellt röd port. © Can Stock Photo Inc. / olalundqvist

Det finns inte så många orörda Beijing-fyrkanter kvar. På grund av den stora bostadsbristen byggde man ofta nya hus av ojämn kvalitet på innergården. Många Beijing-fyrkanter har också rivits.

Lås på port

Ett vackert gammalt lås och ett mindre vackert modernt lås. © Can Stock Photo Inc. / PerseoMedusa

Cykel

Cykelkärror tar sig lätt fram i gränderna. © Can Stock Photo Inc. / olalundqvist

År 1990 inleddes ett program för att modernisera gamla och för-fallna bostäder. Man började riva hela kvarter för att ge plats åt moderna hotell, bostadshus och kontorshus. Invånarna flyttade ut till förorterna där marken, och därmed lägenheterna, är billigare.

Utanför den norra porten till Förbjudna staden kan man åka med en cykelkärra genom hutongerna. Se till att komma överens om priset innan ni tar turen, och att priset gäller kinesiska yuan och inte amerikanska dollar!