Beijing-turist.se

© www.freeimages.co.uk

Mat i Kina

kinesisk mat på bord

© Can Stock Photo Inc. / luisafer

Det kinesiska köket består av flera olika kök. De fyra mest kända är

När man dukar upp en traditionell kinesisk middag ska det finnas kött, fisk, fågel, grönsaker och soppa. Det är även viktigt med variation i färger och smaker (salt, sött, surt, starkt, bittert) för att kompositionen ska bli bra.

Några traditionella maträtter

maträtt 1: Pekinganka

Pekinganka. © Can Stock Photo Inc. / sveter

Den kanske mest kända rätten i Pekingköket är Pekinganka (se bilden). Det krävs mycket förberedelser för att preparera ankan och rosta den så skinnet blir perfekt krispigt medan själva köttet ska vara saftigt och gott. Nödvändiga tillbehör är ett sorts mjukt tunnbröd, grönsaker och en brun sås. Man häller på lite sås på tunnbrödet, lägger på några bitar av ankan och därefter gönsakerna. Sedan rullar man ihop brödet och äter. Gott!

maträtt 2: jiaozi

Jiaozi. © Can Stock Photo Inc. / DreamBigPhotos

Om man vill ha ankan serverad på traditionellt vis med inte bara de nödvändigaste tillbehören så finns det restauranger som är specialister på Pekinganka (se under restauranger nedan).

Två andra rätter från Pekingköket är jiaozi och baozi (se bilderna). Det är veteknyten som vanligen innehåller malt kött, räkor och/eller grönsaker. Jiaozi äter man speciellt vid olika högtider, framförallt vid det kinesiska nyårsfirandet då denna rätt måste finnas med på matbordet.

maträtt 3: baozi

Baozi. © Can Stock Photo Inc. / DreamBigPhotos

Soppor är också en viktig del av en kinesisk middag. I Beijing serveras den vanligen vid slutet av middagen. Några favoriter är Wonton soppa och Het och sur soppa (se bilderna nedan). När man talar om kinesisk mat får man inte glömma doufu, eller sojabönspasta, som är stapelfödan för alla kinesiska vegetarianer. Men doufu är omtyckt av alla kineser, inte bara vegetarianer. Den mest kända rätten är Ma po doufu,som brukar översättas med "Koppärriga kärringens tofu" och är mycket starkt kryddad.

Pröva gärna också Huo guo, eller "hot pot" på engelska. Man får en gryta med kokande soppa på en platta på bordet. Sedan beställer man in allt man vill lägga i grytan. Lammkött skuret i tunna skivor är en favorit, men även räkor och naturligtvis grönsaker och glasnudlar. Man beställer också vilken sorts sås man vill ha (stark eller mindre stark). Allteftersom ingredienserna blir färdigkokta lägger man över dem i sin såsskål och äter. Speciellt gott vid dåligt väder! En del restauranger är specialiserade på denna rätt och har grytorna permanent placerade i hål i bordet.

Det finns även snabbmat av hög kvalitet i Beijing, vilket kan passa bra till lunchen. Nudlar är det naturliga valet. Man kan gå in på vilken lunchrestaurang som helst och få en god och billig måltid med nudlar. Ett annat tips är att gå till en av Yoshinoyas restauranger. Det är en japansk snabbmatskedja som har god och billig mat av högsta kvalitet. De har många restauranger i Beijing.

Restauranger i Beijing 

maträtt 4: wonton soppa

Wonton soppa © Can Stock Photo Inc. / Raptorcaptor

När man ber om menyn på en restaurang i Beijing så får man ofta en tjock illustrerad bok, vilket är bra om man inte kan språket. Notan/beställningen läggs ofta på bordet redan från början och de olika maträtterna bockas av allteftersom de kommer in på bordet. Det går också bra att komplettera beställningen under måltiden. Kineserna själva dricker gärna öl eller fruktjuice till maten, dessutom brukar man också dricka te (vanligen grönt te eller blomte).

Man behöver inte betala dricks om det inte är en finare restaurang som frekventeras av västerlänningar.

maträtt 5: het och sur soppa

Het och sur soppa. © Can Stock Photo Inc. / jacklyric

Här är några restauranger som är väl värda ett besök: