Beijing-turist.se

Kinesiska muren norr om Beijing. © Can Stock Photo Inc. / devon

Kinesiska muren

Större delen av den mur vi kan se idag byggdes under 1500-talet under Mingdynastin. Legenden om att kejsaren Qin skulle ha byggt den kinesiska muren finner inget stöd i modern historisk forskning (t.ex. Fairbank och Goldman: China - A new history). Både Qin och andra av de så kallade stridande staterna byggde murar. Qin besegrade slutligen de andra staterna och enade Kina år 221 f.Kr.

Efter att Deng Xiaoping startat en kampanj 1984 för att restaurera den kinesiska muren har flera sektioner av muren återuppbyggts och öppnats för turister. Kinesiska muren är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

Juyongguan

Fortet Juyongguan ligger cirka 60 kilometer åt nordväst från Beijings centrum. De flesta bussturer på väg till muren vid Badaling gör ett kort uppehåll här. Fortet är uppfört i en dalgång 10 kilometer söder om Badaling-passet. Mitt i dalen finns en plattform av vit marmor, Yuntai eller Molnterassen byggd 1345, på vilken en stor port och tre pagoder en gång stod.

Kinesiska muren vid Juyongguan

Fortet Juyongguan. © Can Stock Photo Inc. / eastimage

Badaling

Badaling ligger cirka 70 kilometer från Beijing. Det är den bäst bevarade och mest besökta delen av muren. Man kan vandra muren upp från dalgången antingen åt öster eller åt väster. Den västra delen är brantare. Vill man inte gå kan man åka linbana.

Kinesiska muren vid Badaling

Kinesiska muren vid Badaling. © Can Stock Photo Inc. / gary718

Mutianyu

Mutianyu ligger cirka 90 kilometer nordöst om Beijing. Här får man åka linbana från parkeringen till muren om man inte vill ta en timslång promenad upp till muren.

Kinesiska muren vid Mutianyu

Kinesiska muren vid Mutianyu. © Can Stock Photo Inc. / gringos

Simatai

Den mest spektakulära delen av muren kan man observera om man besöker Simatai, som ligger 120 kilometer från Beijing. Precis som vid Mutianyu är det en bra idé att ta linbanan och spara krafterna till att promenera längs muren. Gå österut om du vill ha en riktigt utmanande promenad. Gå västerut mot Jinshanling om du vill ha en något lättare promenad.

Kinesiska muren vid Simatai

Kinesiska muren vid Simatai. © Can Stock Photo Inc. / CarlFourie

Jinshanling och Gubeikou

Väster om Simatai finns Jinshanling. Den här delen av muren kan spåra sina rötter till Norra Qi dynastin 555 f.Kr. Nära Jinshanling ligger Gubeikou som var den svagaste länken i muren. Här bröt sig mongolerna och andra nomadfolk igenom gång efter gång. Gubeikou ligger i en bred dalgång med låga berg. Här är det relativt lätt att promenera.

Kinesiska muren vid Jinshanling

Kinesiska muren vid Jinshanling. © Can Stock Photo Inc. / jjspring

Marys specialtips: