Beijing-turist

Kinesiska muren norr om Beijing. © www.freeimages.co.uk

Nöjen i Peking


Akrobatik

Den traditionella akrobatiska drakdansen. © Can Stock Photo Inc. / moori

Akrobatik är en traditionell form av gatuteater i Kina. Akrobatiken har vidareutvecklats och anpassats till en internationell publik. Man kan avnjuta en spektakulär show på Chaoyang teater.

Adressen är 36 Nordöstra 3:e ringvägen, strax söder om barområdet Sanlitun. Man kan ta sig hit med tunnelbanelinje 10 till stationen Hujialou (utgång C).

Beijing zoo

Jättepanda. © www.freeimages.co.uk

Beijing Zoo öppnades 1908. Det täcker nu ett område på mer än 50,000 kvadratmeter. Här finns över 7,000 djur från hela världen. Beijing Zoo är dock mest känt för sin samling av kinesiska djur.

Den främsta attraktionen på Beijing Zoo är naturligtvis jättepandan. Beijing Zoo har många pandor. Tyvärr för besökaren ligger de flesta och sover i sina burar inomhus. Det blir roligare om man går runt på baksidan av huset. Där finns det en liten gård där pandorna kan leka. Det är en upplevelse att på nära håll se en panda klättra i träd eller lufsa runt på sitt karakteristiskt klumpiga sätt.

Man kan ta tunnelbana nummer 4 norrut till stationen som heter Beijing Zoo, södra utgången nummer 2. Ett trevligare alternativ är att ta buss 102 norrut från Xidan. Åk till ändhållplatsen och gå i gångtunneln under stora vägen för att komma till Beijing zoo.

Pekingopera 

Kinesisk opera. © Can Stock Photo Inc. / shupian

Pekingopera i dess nuvarande form är cirka 200 år gammal, även om mycket av innehållet går ända tillbaks till Mingdynastin (1368-1644). Ursprungligen uppfördes operan ute på gatan. Pekingopera innehåller både sång, dialog och akrobatik. Många operor har hämtat inspiration från historiska sägner eller klassisk kinesisk litteratur. Musiken utförs på traditionella kinesiska instrument, som till exempel erhu (en "fiol" med två strängar) eller pipa (en kinesisk "luta").

Liyuanteatern, som ligger i samma byggnad som Qianmen Hotel, kan man se traditionell Pekingopera. Man ger en föreställning varje kväll kl. 19:30. Före föreställningen kan man besöka make-up rummet och se hur skådespelarna förbereds inför föreställningen. Textning på engelska gör att man mycket väl kan följa med i handlingen.

Teater, musik med mera

Nationalteatern. © Can Stock Photo Inc. / ti_to_tito

I den futuristiska byggnaden där National Centre for the Performing Arts är inrymd kan man se allt från kinesisk opera till teater, balett och musikkonserter. Den största salen är operan med plats för 2,398 åskådare. Konserthallen är nästan lika stor med 2,019 platser. Teatern med plats för 1,035 åskådare sätter främst upp traditionella kinesiska operor och moderna dramer.

Nationalteatern ligger precis väster om Tiananmen på Nr. 2 Chang'an Dajie. Byggnaden skymtas även i övre högra hörnet på bannerbilden på sidan Tiananmen.

Barer och nattklubbar

Det främsta området för ett livligt nattliv är Sanlitun. Det ligger 1,5 kilometer utanför Dongzhimen, vilket namnet också antyder (san betyder tre och li är ett längdmått motsvarande en halv kilometer). Sanlitun med sina många barer är ett mycket populärt tillhåll för västerlänningar som bor i Peking.

Man kan ta sig hit med tunnelbanans linje 2 (ringlinjen) till stationen Dong si shi tiao. Därifrån är det en 10 minuters promenad österut längs gatan med det långa namnet Gong ren ti yu chang bei lu.