Beijing-turist.se

Kinesiska muren norr om Beijing. © www.freeimages.co.uk

Parker i Peking


Beihai park

Beihaiparken ligger precis väster om Förbjudna staden i Sjödistriktet. Den norra sjön, vilket är just vad beihai betyder, täcker större delen av parken. Man kan hyra en paddelbåt och ge sig ut på sjön. På den stora ön mitt i sjön finns den vita pagoden som byggdes till den femte Dalai Lamas ära när han besökte Beijing 1651. Det finns flera magnifika paviljonger och konstverk i parken.

Jingshan park

När man i början av 1400-talet grävde vallgravarna runt den förbjudna staden lade man jorden i en stor hög norr om palatset. Denna kulle kallas Jingshan och är en mycket vacker park som fram till 1928 endast var tillgänglig för palatsets invånare. Fem paviljonger från 1500-talet finns fortfarande kvar. Från Eviga vårens paviljong har man en fantastisk utsikt över Förbjudna staden och de centrala delarna av Beijing.

Ritan park 

I konsulat- och shoppingdistriktet Jianguomen ligger Ritanparken med solens altare (bilden). Den är en av de fyra altare som uppförts i de fyra väderstrecken sett från Förbjudna staden. Dessa altare spelade en stor roll under Ming- och Qing-dynastierna.

Ditan park 

Norr om Lamatemlet Yonghegong ligger parken Ditan med jordens altare, vilken är ytterligare en av de fyra altare som uppförts i de fyra väderstrecken sett från Förbjudna staden. Det återstår inte mycket av det ursprungliga altaret.

Taoranting park

Taorantingparken, eller Lyckliga paviljongens park, var förr i tiden en populär park för den större delen av Beijings befolkning som inte hade tillträde till de kejserliga parkerna. I södra delen av parken finner man Barmhärtighetens tempel som byggdes under Yuan-dynastin (1279-1368). Parken är fortfarande mycket populär bland Beijingborna. Här kan man koppla av med att till exempel mata fiskarna eller ta en båttur. Man kan ta sig hit med tunnelbanans linje 4 till stationen Taoranting.Beihai park

Beihai park. © Can Stock Photo Inc. / gary718

Jingshan park

Utsikt från Jingshan. © Can Stock Photo Inc. / gary718

Ritan park

Solaltaret i Ritanparken. © Can Stock Photo Inc. / billperry

Taoranting park

Taorantingparken. © Can Stock Photo Inc. / shuiyanxii