Beijing-turist

Kinesiska muren norr om Beijing. © www.freeimages.co.uk

Shopping i Peking


Shoppinggatan Wangfujing

Ta tunnelbanans linje 1 till stationen Wangfujing. Wangfujing är den främsta shoppinggatan i Beijing. Där Wangfujing börjar vid Chang'an Dajie ligger det stora shoppingcentret Oriental Plaza. Här finns en foodcourt med ett stort utbud av mat. Det finns också en Starbucks coffee shop och en riktigt bra brödbutik. Här gör man däremot inga fynd i de dyra affärerna. Då är det bättre att ta en promenad norrut. Det finns många bra affärer längs gatan:

Vid slutet av Wangfujing ligger shoppingcentret Sun Dongan Plaza.

Shopping i Jianguomen 

Ta tunnelbanans linje 1 eller 2 till stationen Jianguomen. Gå österut på Jianguomenwai Dajie tills du kommer till Friendship Store. Här finns ett stort utbud av alla typiskt kinesiska produkter från mat och kläder till antikviteter. Vill man köpa gamla kinesiska föremål utan att var expert kan det vara tryggt att handla här för att undvika att bli lurad. Om du vill kan affären skicka dina inköp till din hemadress. När du har shoppat färdigt kan du ta en kaffe hos Starbucks i samma byggnad.

Om du vill ta en längre paus från shoppandet så kan du gå tre kvarter norrut på Jianhua Lu och du kommer då till Ritanparken. Norr om parken ligger marknaden Chao Wai. Här kan man köpa kinesiska möbler och mycket annat till rimliga priser. Du kan få möblerna skickade till din hemadress. Som på alla marknader i Kina gäller det att pruta!

Vill du fortsätta shoppa promenerar du vidare österut på Jianguomenwai Dajie tills du kommer till Xiushui. Här köper man framförallt billiga kläder. Det är en bra ide´att inte packa ner så mycket kläder i resväskan när man åker till Beijing, utan i stället fylla väskan här. Om du är duktig på att pruta kan du göra verkliga fynd. Men gå runt och jämför priserna innan du slår till!

Shopping

© Mary Sellin

Shopping i Qianmen-området

Söder om Himmelska fridens torg ligger området Qianmen. Affärsgatan Qianmen Dajie börjar vid Qianmenporten och går söderut. Några affärer som är värda att besöka:

Strax söder om Qianmenporten kan man vika av från Qianmen Dajie in på den lilla affärsgatan Dazhalan Jie med anor från Mingdynastin. Här finns det traditionella kinesiska apoteket Tongretan från 1600-talet. Eller varför inte köpa sidentyger i butiken Ruifengxian. Det kan också vara intressant att titta in i affären som säljer kostymer till den traditionella Pekingoperan.

Nära Dazhalan Jie ligger den kända "antikgatan" Liulichang Dongjie. Den gör inte riktigt skäl för det namnet idag. Men här kan man köpa traditionella kinesiska målningar hos Rongbaozhai eller någon mindre känd affär. Det finns affärer som säljer dyra (äkta) antikviteter och andra som säljer nyproducerade kopior. Säljarna av de senare låter gärna påskina att det rör sig om äkta antikviteter. Även om det inte alltid är äkta så kan det ändå vara vackra saker, men pruta ner priset till en rimlig nivå!

shoppinggata

Shopping i Qianmendistriktet. © Can Stock Photo Inc. / gary718