Beijing-turist

Kinesiska muren norr om Beijing. © www.freeimages.co.uk

Resa till Peking


Med flyg

Man tar sig smidigast till Peking med SAS/Air China eller med Finnair.

SAS och samarbetspartnern Air China flyger non-stop från Arlanda till Beijing. Resan tar 8,5 timmar till Beijing och drygt 9 timmar tillbaka.

Finnair flyger Arlanda-Beijing på 11 timmar med ett uppehåll på cirka två timmar i Helsingfors.

Från Beijing Capital International Airport är det enklast att ta en taxi in till Beijings centrum. Det kostar cirka 100 yuan. Det är säkrast att ignorera erbjudanden i ankomsthallen och i stället gå till taxikön.

Med tåg

Man kan åka till Beijing med Transsibiriska järnvägen från Moskva. Resan tar sex dagar från Moskva. Det enklaste är att beställa resan via någon resebyrå. Att själv beställa tågbiljetter och fixa visum till Ryssland och Mongoliet kan vara ganska besvärligt.


Visum till Kina 

Svenska medborgare behöver ett turistvisum för att kunna resa till Kina. Det brukar inte vara några problem. Det tar normalt fyra dagar att få ett visum. Man kan få ett visum på kortare tid men då kostar det extra. Att få visum per post tar upp till 10 dagar. För mer exakt information se Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller generalkonsulatet i Göteborg.

Du behöver ha med dig pass och ett "passfoto". Fotot lämnar du in tillsammans med ifylld ansökningsblankett och pass. Tänk på att om du tänker lämna Kina för att besöka ett annat land (eller Hong Kong och Macao) och sedan återvända till Kina så behöver du kryssa för boxen för "two entries" (eller "multiple entries") på ansökningsblanketten. Visumet gäller vanligen i tre månader från inresedagen. Det går också att få visum på sex månader.

Jag hoppas att du får en trevlig resa till Beijing!

Mary

Mary