Beijing-turist

Kinesiska muren norr om Beijing. © www.freeimages.co.uk

Transporter i Peking


Taxi

taxi

© Mary Sellin

Det bekvämaste sättet att ta sig runt i Peking är att ta en taxi. Det är billigt jämfört med i Sverige. Ha gärna resmålet nedskrivet på kinesiska, vilket hotell-personalen kan hjälpa dig med. Man bör undvika att åka i rusningstrafik då trafiken ofta står nästan helt still och det tar en evighet att komma fram.

Kom inte överens om att betala ett fast pris för att bli tagen till resmålet, eftersom det oftast blir mycket dyrare än att betala enligt taxametern. Undantaget är om du hyr en taxi för en hel eller halv dag för ett mer avlägset resmål. Taxichauffören väntar sig inte att du ska betala dricks.

Tunnelbana

Det snabbaste sättet att ta sig runt i Peking är att ta tunnelbanan. I början av 2000-talet fanns det bara två linjer, den öst-västliga linje 1 (i rött på bilden nedan) och ringlinjen nummer 2 (i mörkblått). Men nu är tunnelbanan väl utbyggd med ett stort antal linjer som kan ta dig till de flesta platser du kan tänkas vilja besöka.

Klicka på kartan nedan för att få en större bild i ett nytt fönster!

Beijing metro

Man kan få detaljerad information om de olika tunnelbanelinjerna på tunnelbaneföretaget Beijing subways egen hemsida. Kolla gärna här hur man använder en biljettautomat. Man kan köpa en envägsbiljett eller ett laddningsbart kort ("yikatong") för flera resor, som även kan användas på bussarna. Alla stationer är bemannade så det går även att köpa biljett från tunnelbanepersonal.

Det laddningsbara kortet får man låna och är giltigt för en person. Man deponerar 20 yuan och man måste också ladda kortet med minst 20 yuan. Man får tillbaks depositionen och återstående saldo på kortet när man lämnar tillbaks det. På nedanstående tunnelbanestationer kan man låna och lämna tillbaks korten:

Buss

Det finns ett stort antal busslinjer, men det kan vara något svåröverskådligt för en västerlänning. Tänk på att ha gott om växelpengar med dig om du tänker åka buss och inte har ett laddningsbart kort, då man inte kan räkna med att växla större sedlar på bussen. På de flesta bussar behöver man bara dra kortet en gång, när man stiger på, men på några bussar ska man dra kortet när man stiger av också. Detta anges då tydligt på skyltar på engelska. Varför inte hoppa på en buss bara för upplevelsen att åka som en vanlig Beijingbo? Du kan ju alltid ta dig tillbaka med en buss med samma nummer som går åt andra hållet. Två busslinjer som kan vara användbara:

Hyrbil

Det är inte möjligt att som turist hyra en bil från ett biluthyrningsföretag och köra själv i Kina. Däremot kan man hyra en bil med chaufför. Hotellpersonalen kan hjälpa dig med att hyra en bil för en dag eller en halv dag. Kom överens om priset i förväg, men betala inte i förväg.

Cykel

På cykel kommer du att uppleva Peking på ett helt annat sätt. Cykeln parkerar man på speciella inhägnade cykelparkeringar med tillhörande vakt. Se till att ha småpengar med dig för att betala parkeringsavgiften. Skulle du få punktering är det inget större problem, eftersom det finns cykelreparatörer i var och varannan gatukorsning.