Beijing-turist

Tiananmen sett från den Himmelska fridens port. © Can Stock Photo Inc. / devon

Himmelska fridens torg


Himmelska fridens torg

© Can Stock Photo Inc. / Claudine

Världens till ytan största torg heter Tiananmen, eller Himmelska fridens torg, och ligger mitt i Beijings centrum. Det är en halv kilometer från den södra till den norra delen av torget. Mitt på torget kan man beskåda monumentet till folkets hjältar (bilden). Den 37 meter höga obelisken restes 1958 till minne av alla dem som stupade i revolutionen. I bakgrunden syns Kinas nationalmuseum.

Du tar dig lätt hit med tunnelbanan. Ta linje 2 (ringlinjen) till stationen Tiananmen som ligger vid norra delen av torget, där den förbjudna staden ligger, eller ta linje 1 till Qianmen som ligger vid den södra delen av torget, där Maos mausoleum är beläget.


Den förbjudna staden

Förbjudna staden

© Can Stock Photo Inc. / aussie

Norr om Tiananmen, på andra sidan paradgatan Chang'an Jie, ligger den förbjudna staden (i fonden av bilden). Härifrån regerade den kinesiske kejsaren fram till revolutionen 1911.
Maos mausoleum

© Can Stock Photo Inc. / aussie

Ordförande Mao Zedong dog 1976 och mausoleet där man kan beskåda hans kropp byggdes 1978. Han ligger i en kista av kristall i Centrala Vilorummet iklädd en traditionell blå dräkt. I entréhallen finns en marmorstaty av Mao. På väggen bakom statyn finns en 24 meter lång gobeläng som visar Kinas floder och berg. I den södra hallen kan man läsa Maos egen kalligrafi.Folkrepubliken Kinas parlament

© Can Stock Photo Inc. / ribeiroantonio

Vid torgets västra långsida ligger Folkrepubliken Kinas parlaments byggnad i sovjetiskt pampig stil. Parlamentet är den lagstiftande församlingen i Folkrepubliken Kina. De nära 3,000 ledamöterna håller sina årliga möten i den stora byggnaden som även hyser några av regeringens departement. Det är också här regeringen tar emot utländska delegationer som besöker Kina.

Parlamentet väljer Kinas president och en stående kommitté. Parlamentets stående kommitté består av 175 ledamöter som träffas varannan månad. Parlamentsledamöterna liksom den stående kommittén väljs för en period av fem år.


Kinas nationalmuseum

© Can Stock Photo Inc. / QiangBa

Uppgiften för muséet är att sprida kunskap om Kinas historia och kinesisk konst. De mest utsökta och ovärderliga konstskatterna i Kina finner man här. Man kan följa Kinas historia från de första människorna som bebodde dess nuvarande område för 1,7 miljoner år sedan, den så kallade Yuanmou-människan funnen 1965 i Yunnan-provinsen i södra Kina.

Museibyggnaden stod färdig 1959. Fram till 2003 hyste byggnaden två muséer; Muséet för kinesisk historia och Muséet för den kinesiska revolutionen. Dessa är numera sammanslagna i National Museum of China


Söder om Tiananmen

© Can Stock Photo Inc. / billperry

Söder om Tiananmen och Qianmen-porten (bilden) ligger det livliga område som kallas Qianmen. Huvudgatan Qianmen Dajie går rakt söderut. Här finns många restauranger och affärer. Vik av till höger efter 200 meter in i hutongen Dazhalan med gamla affärer och vandra sedan vidare till den gamla affärsgatan Liulichang. Här kan man köpa antikviteter och mycket annat. Ta sedan Nanxinhua Jie norrut till den gamla teatern Zhengyici Beijing Opera Theatre där man kan avnjuta den traditionella Pekingoperan i genuin historisk miljö.

En kilometer söder om Qianmen-porten längs Qianmen Dajie ligger Tiantan, eller Himmelens Tempel. Förr i tiden besökt av kejsaren för att be om goda skördar. Numer en populär park för allmänheten.