Lamatemplet Yonghegong


Tempel

Lamatemplet. © Can Stock Photo Inc. / Tibs

Eviga harmonins palats, eller Yonghegong, byggdes 1694 och var ursprungligen hem åt Yongzheng - den fjärde sonen till kejsaren Kangxi. Yongzhengs son Qianlong skickade efter något hundratal tibetanska munkar och förvandlade sin fars gamla palats till ett lamaistiskt tempel.

Från 1744 till 1960 var Yonghegong det främsta centret för lamaism utanför Tibet. Under kulturrevolutionen stängdes templet. Många av munkarna skickades ut på landsbygden för att hjälpa till i jordbruket. På 1980-talet öppnades templet på nytt och restaurerades. Den andlige ledaren, som kallas Panchen Lama, residerar i Beijing.

Den 18 meter höga Maitreya Buddha-statyn. © Can Stock Photo Inc. / aussie

Doftstickor bränns som offergåva. © Can Stock Photo Inc. / EcoPicture


I Himmelska kungarnas hall finns en 18 meter hög staty av Maitreya Buddha. I Kina kallas han Milofo och är en blivande Buddha som kommer att komma till världen för att bringa lycka och rikedom. Statyn är gjord i ett enda trästycke.Lamatemplet Yonghegong ligger i nordöstra Beijing. Man tar sig enklast hit med tunnelbanans linje 2 (ringlinjen) till stationen som lämpligt nog heter Yonghegong. Efter besöket i lamatemplet kan man gå till Ditanparken som ligger precis i närheten och koppla av en stund.